När man skaffar hund är det många aspekter man måste ha i åtanke, såsom energinivå, storlek och kompatibilitet med barn, för att vara säker på att den hundras man har tänkt sig passar in i ens liv. Ytterligare en sådan aspekt är hundens päls, och vilken grad av pälsvård som hunden kräver.

Beroende på pälsens längd och kvalitet kan nämligen mängden pälsvård som krävs variera mellan någon timme varje dag till någon timme varje år. De mest lättskötta raserna är de som är både korthåriga och släthåriga. Om man har en hund med denna typ av päls kan det räcka med att bada hunden en eller ett par gånger om året för att pälsen ska hålla sig i fint skick.

Steget upp från korthåriga och släthåriga hundar är de raser som är strävhåriga. De kräver dels trimning några gånger om året, dels mer regelbundna bad (ungefär en gång i månaden). Det finns också vissa strävhåriga raser som har underull, och dessa hundar måste skrapas med en särskild underullsskrapa.

En av de vanligaste raserna i Sverige är golden retriever, och den kan kategoriseras som en ras med medellång päls. Den kräver regelbunden borstning, både för att få bort hår som fällts och för att reda ut eller förebygga tovor i pälsen. Eftersom en längre päls av naturliga skäl lättare blir smutsig, till exempel genom att den hänger i marken när hunden är ute och går och blir lerig, måste man också tvätta en hund med lite längre päls oftare: vid behov eller ungefär en gång i månaden.

De mest krävande hundraserna när det kommer till pälsvård är de med lång päls. Två tydliga exempel är afghanhundar och pudlar. Om man bestämmer sig för att skaffa en långhårig hund måste man räkna med att få ägna flera timmar i veckan åt pälsvård, eftersom man dels behöver bada hunden ibland så ofta som var fjärde dag, dels måste kamma igenom hela hundens päls efter badet. Många av dessa raser, till exempel pudeln, kräver också särskild pälsvård i form av klippningar, som vanligtvis måste utföras av en hundfrisör.

Oavsett om ens hund har lång eller kort päls blir det dock sannolikt en hel del hår som faller när man borstar hunden, särskilt under fällningsperioden. En bra idé, för att undvika att få all den fallande pälsen på mattor och möbler inomhus som sedan är svåra att städa, är att borsta hunden utomhus. Det går utmärkt i alla fall på sommaren. Man ska bara se till att man har bra utemöbler, där det är lätt att sitta och ha hunden nära sig, så att man kommer åt överallt med borsten. Du hittar utemöbler i en mängd olika varianter på Furniturebox.se.

Vissa hundraser fäller dock inte hår alls. Det låter kanske idealiskt, men dessa hundraser kräver ofta särskild pälsvård på andra sätt, eftersom de har en mycket speciell och unik päls. Ett exempel är hundrasen komondor, som har en päls som liknar dreadlocks eller långa snören. Dessa snören växer långsamt ut på hunden från det att den är valp, och man måste därför vara mycket försiktig när man badar hunden, så att snörena inte går av. Man kan också behöva torka pälsen med hårfön, eftersom det tar mycket lång tid för sådan päls att lufttorka.