Har du funderat på att köpa en hund? Då ska du tänka på hur ditt liv är just nu och hur det kan bli i framtiden.

Barnfamiljen

Ofta är det era barn som vill ha en hund som en ny del av er familj. Detta är en bra ide men det ska vara en ras som passar er och er familj. Har ni små barn ska det vara en ras som passar till det. Nu ska du inte få panik, det finns flera olika raser ni kan välja på.

Om du är singel

Du kanske lever ditt liv som singel och vill ha en ny kompis att kunna gå ut och gå med eller till och med resa med. En hund kan då vara en bra ide. Om du är socialt aktiv ska du välja en ras som inte behöver mycket motion och klarar av att vara hemma länge utan att behöva gå ut.

Om du gillar att vara ute i naturen, du kanske jagar, fiskar, eller bara tycker om att gå långa sträckor i skogen så kan en hund vara ett trevligt sällskap. En jakthund är inte detsamma som en sällskapshund vilket är det vi skriver om här. En hund som verkligen gillar långa promenader är en hund som du kommer att tycka om att vara ute med. Den kan ofta springa i väg från dig för att utforska skogen men kommer tillbaks när du kallar på den.

Du kanske är mitt uppe i karriären men vill ändå ha en fyrfota vän som väntar på dig när du kommer hem. Till denna livsstil passar liknade hundar som till den som är singel. Den ska kunna vara ensam under en längre tid och behöva mindre motion än den vanliga hunden.

Som du ser finns det mycket att tänka på innan man skaffar sig en hund. Ta god tid på dig och fundera på hur din livsstil är innan du bestämmer dig för vilken ras som passar just dig och din familj.