Om din hund tycker om att vara utomhus mycket eller om du av olika anledningar inte har möjlighet att fysiskt rasta hunden så mycket som den skulle vilja, till exempel på grund av egna hälsoproblem, kan du satsa på att göra din trädgård till ett hundparadis. Det första du behöver göra är att se till att trädgården har ett säkert staket som hunden varken kan hoppa över, krypa under eller fastna i. Det är viktigt att du ser över staketet även om du har världens snällaste hund som varken skulle bita brevbäraren eller sätta efter en katt, eftersom en olycka sker så lätt och en bil kan komma på vägen just som hunden springer ut efter sin boll. Om du inte har möjlighet att hägna in hela trädgården kan du välja att istället bygga en hundrastgård där du vet att hunden kan vara utomhus på ett säkert sätt. Har du ingen egen trädgård har de flesta kommuner hundrastgårdar som är ett slags stora hagar där man kan släppa sin hund lös så att den kan springa fritt med andra hundar.

Om du lämnar din hund obevakad, antingen du har stuckit bort till affären eller är inomhus och inte ser den, är det bra om den har ett litet hus där den kan söka skydd för stark sol eller för kyliga vindar. På byggvaruhuset Buildor hittar du vad du behöver för att bygga en liten stuga till hunden. Om den ska vistas där vintertid är det bra att göra den isolerad. Det finns många bra guider på nätet till hur du bygger en hundkoja som passar storleken på just din hund. Ett fårskinn och en elektrisk dyna håller värmen när det är kallt ute.

Har du en hund som gillar fart och fläkt kan du bygga en egen agilitybana till hunden. Agility är en hundsport där det ingår olika slags hinder, men om du inte planerar att tävla i sporten kan du egentligen bygga hindren som du vill. Hopphinder – både sådana där hunden hoppar på höjden och där den hoppar på längden – är enkla att bygga. Tänk bara på att pinnarna lätt ska gå att riva så att inte hunden riskerar att skada sig. En vippbräda och ett stort A-hinder kan vara lite svårt att bygga (och därtill skrymmande om din trädgård är liten), men en slalombana gör du enkelt genom att antingen sticka ner plaströr i marken eller ställa ut koner på rad.

Många hundar älskar bollar och dragleksaker så se till att ha det i trädgården. Kanske gillar din hund att gräva och då kan det vara bra att skydda rabatterna eller begränsa var i trädgården hunden får vara. Tänk också på att hunden alltid bör ha tillgång till friskt vatten så se till att ställa en skål med vatten där den lätt hittar den.