Om man vill unna sin fyrfota vän något extra, eller om man märker att hunden verkar ha problem att röra sig, kan det vara värt att ta med hunden till en hundfysioterapeut för en hundmassage. Det finns flera fördelar med en hundmassage, oavsett om hunden har problem eller inte. Massagen gör till exempel att blodcirkulationen ökar, att nutritionen förbättras och får hundens muskler att slappna av – samma fördelar som en massage för människor har, med andra ord, och en hund uppskattar dessa fördelar precis lika mycket.

Precis som människor kan hundar också drabbas av problem med sin rörelseapparat, till exempel stelhet i lederna eller musklerna. En behandling hos en hundfysioterapeut kan råda bot på sådana problem, och leda till att ens hund får leva ett gladare liv med mer rörelse och mindre smärta – vilket ju alla hundägare vill.

Om husse eller matte behöver hjälp med rörelseapparaten på grund av värk eller stelhet måste man dock vända sig till en specialist på just människor, till exempel en naprapat. Om du letar efter en naprapat i Stockholm ska du gå in på Naprapatmats.se, som kan hjälpa dig med alla typer av problem – dock inte din hund.

Den som vill kan också själv ganska enkelt lära sig några grundläggande massagerörelser som går bra att göra hemma, till exempel att massera tassarna, ansiktet (vilken vissa hundar finner avslappnande och andra obehagligt – man får prova sig fram), ryggen och bindväven.