Det finns många sätt man kan tävla med sin hund på. Många tror att man bara kan tävla med hunden genom att ställa ut den. Förvisso finns det hundutställningar, men det finns även mer fartfyllda tävlingar som går ut på att hunden ska balansera, gå slalom och hoppa hinder. Det finns dessutom möjlighet att tävla i grenar likt lydnad där det handlar om att hunden ska vara så lydig som möjligt. Det går också att tävla i bruksgrenar med sin hund. I dessa grenar ingår till exempel livräddning, drag av släde och liknande grenar. Man kan också tävla i spår med sin hund. I denna gren ska hunden nosa längs ett spår så noga som möjligt och på så kort tid som möjligt.

Var kan man tävla med sin hund?

Om man vill tävla med sin hund finns det många chanser. Varje år ordnas flera hundtävlingar runt om i Sverige och världen. De allra flesta städer har någon gång en eller annan form av hundtävling och ofta anordnas de på sportarenor eller på brukshundsklubbens område. När stora hundtävlingar ska ordnas krävs ofta stora ytor att hålla tävlingarna på. När en tävling nyligen skulle hållas i Gävle uppstod dock problem. I Gävle finns ett djurförbud som innebär att djurtävlingar inte får anordnas på stadens arenor. När SM i hundsport skulle anordnas där gick det alltså inte, utan tävlingarna fick istället flyttas till Skutskärs idrottsplats. Anledningen till djurförbudet är bland annat att det är risk att allergiker får besvär av djuren, samt att det är svårt att städa bort avfall och liknande efter djurtävlingen.

Vad kostar det att tävla med hund?

Om man vill tävla med hund kan det tillkomma en del kostnader. Om man redan har en hund kan det finnas behov av att gå olika kurser innan man kan börja tävla. Detta kostar ofta en del. Sedan tillkommer anmälningsavgifter, veterinärkostnader och reskostnader för att kunna vara med på tävlingarna. Om man inte planerat att tävla med sin hund kan dessa utgifter komma plötsligt. Om man åker på tävling och inte vinner kan det också sluta med att man går bakåt ekonomiskt. I de fall man har problem med att få ekonomin att gå ihop kan det ibland behövas ett lån. Lanlistan.se jämför olika lån och som låntagare kan man få tips på vilka lån som passar just den aktuella situationen. På så sätt kan man hålla nere antalet kreditupplysningar som tas och man får genast reda på vilka lån som är lämpliga.