Om du går i tankarna på att köpa en valp är det mycket som måste planeras och en sak som är av yttersta vikt är var du köper valpen ifrån. Idag är det nämligen viktigare än någonsin förr att inte köpa hundar från oseriösa uppfödare eller suspekta privatpersoner som säljer valpar. Det finns tyvärr många lurendrejare inom hundbranschen och det är just när man vill köpa en valp som det är lättast att bli lurad. Det går till exempel att se en hel del annonser på olika nätsidor, som exempelvis Blocket, där rasrena valpar säljs till väldigt låga priser. Dessa annonser kan man även hitta i lokaltidningar, i olika forum samt på andra platser där folk som är intresserade av hundar rör sig. När priset för en rashund är väldigt lågt jämfört med priserna från en seriös uppfödare så kan man nästan räkna med att det är något som inte stämmer. Men vad är detta för valpar egentligen och varför säljs dem så billigt? Läs vidare för svar.

Faran med smuggelvalpar

Sanningen är att många av valparna som säljs för väldigt låga summor på olika annonssidor är smuggelvalpar. Eftersom det finns mycket pengar att tjäna på hundsmuggling har detta tyvärr blivit en vanlig företeelse i Sverige under senare tid och många har fallit offer för detta lurendrejeri. Det börjar med att smugglare antingen stjäl hundar från olika platser i Europa, eller så har de olagliga uppfödningar där valpkullar föds upp under all kritik. Dessa valpar smugglas sedan in i Sverige och annonseras ut genom olika annonser. Under transporten blir hundarna ofta skadade och sjuka, för det är trångt i lastbilarna och sjukdomar sprids fort om smittade hundar utan vaccinationer är nära inpå varandra. Många av hundarna är även sjuka sedan tidigare eftersom de helt enkelt inte har tagits hand om ordentligt. När potentiella köpare besöker säljaren efter att de har svarat på en annons är hundarna ibland drogade för att det ska se ut som att de är friska. När hunden väl är hemma hos köparen blir den ofta sjuk och många dör även kort efter köpet.

Undvik det så här

För att undvika att bli lurad när man köper en valp är det viktigt att använda sunt förnuft. En rasren valp som kostar väldigt lite jämfört med vad rasen gör hos en seriös uppfödare är suspekt, så ser du någon sådan annons är det ofta läge att bli misstänksam. Det är allra bäst att köpa en valp från en hunduppfödare som är väletablerad, rekommenderad och registrerad hos Svenska kennelklubben. Precis som man kan sälja fakturor och minimera risken för ekonomisk kollaps kan man välja en seriös hunduppfödare och minimera risken för att få en sjuk hund. Köper du en rashund måste du få tillgång till all dokumentation och alla papper som bevisar stamtavlan. Begär även att få träffa hundens föräldrar, eftersom det är ett bra sätt att se hur din vuxna hund kan komma att se ut och hur hälsosam den kommer att bli. Var även noga med att se efter så att hunden har vaccinerats innan du köper den.