Att ha en hund är ett utmärkt sätt att försäkra sig om att man själv kommer att få regelbunden motion under de kommande dryga 10 åren. Regelbunden motion är nämligen precis vad hundar behöver, oavsett väder och nästan oavsett vilken tid på dygnet det är. Att hundar måste gå ut tidigt på morgonen och sent på kvällen beror helt enkelt på att de måste göra sina behov, men man måste också göra ytterligare en (minst) längre promenad under dagen. Detta eftersom hundar inte bara uträttar sina behov på promenaderna, utan också gör sig av med energi. En hund som inte får tillräckligt med fysisk motion kommer att ha en massa uppdämd energi, och den energin kommer hunden då att ta ut på andra sätt, till exempel genom att tugga på möbler och springa i cirklar inomhus. Det är ett destruktivt beteende som inte är hälsosamt för hunden i längden och som sannolikt driver dess ägare till vansinne.

Lösningen är dock som nämndes ovan enkel: minst tre eller fyra promenader om dagen, varav en ska vara minst 45 minuter lång. Vissa hundar har mer energi än andra, och för dem räcker inte ens detta. Ett bra sätt att göra promenaderna mer effektiva kan då vara att till exempel springa med hunden, eller låta hunden springa bredvid medan man själv cyklar eller åker rullskridskor.

När man kommer tillbaka från promenaden är det viktigt att se till att torka av hunden ordentligt, för att undvika att få in smuts i hemmet. Lite smuts måste man dock räkna med, och om man märker att det har byggts upp mer smuts än man trott när man ska flytta, kan man bespara sig besväret att städa genom att anlita en städfirma. Du kan enkelt hitta hjälp med flyttstädning i Sandviken eller någon annan svensk stad på Qleano.se. Under tiden kan du ta hunden på en promenad.