Att skaffa hund är i sig ingen svår process som endast kräver en engångssumma, att ta hand om hunden och se till att den får ett bra och hälsosamt liv är dock betydligt svårare.

Det flesta hundägare skulle nog hålla med om att det inte alltid är någon dans på rosor. Trots att man älskar sin hund väldigt mycket, är det många saker som behöver stämma in i ens vardag för att få dagarna att gå ihop. Oftast handlar det om att hinna ge hunden all den motion som den behöver, men även att hinna stimulera och utveckla hundens intellekt.

För att få en bra tid tillsammans med sin hund finns det några saker man bör ha i åtanke innan man åker iväg för att hämta hem den nya familjemedlemmen.

Ålder – en hund lever många år och detta är något man bör se till innan man köper den. Trots att vardagen kanske är enkel och har mycket utrymme för en fyrfotad vän, kan livet snabbt förändras och man behöver då planera för det stunder där det inte går som man vill. Det kan handla om att man behöver flytta, får ett jobb med fler arbetstimmar eller kanske vill skaffa sig barn eller andra husdjur. Mest av allt är det viktigt att man förstår ansvaret bakom ett liv och att man är medveten om att man kommer behöva ta hand om hunden alla levnadsår den har. Barn växer upp och klarar sig tillslut själva, medan en hund behöver sin ägare livet ut.

Tid – Fråga dig själv om du har den tid som krävs för att kunna ge hunden ett bra liv. Svara ärligt. Enligt rekommendationer klarar sig en vuxen hund cirka 5 timmar själv, innan man behöver komma hem för att rasta, mata och se till att hunden har det bra. Gäller det en liten valp så klarar sig dessa inte ensamma alls, utan behöver ständigt sällskap av en människa. Hundar är flockdjur och mår inte bra av att vistas för långa stunder under någon i sin närhet. En hundkompis kan vara bra sällskap, men täcker inte upp för det behov som hunden har av mänsklig kontakt och omvårdnad.

Ras – Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av hundras man ska välja och tyvärr är det många hundägare som enbart har gått efter rasens utseende. Alla hundraser har sina speciella egenskaper och detta är något man bör uppmärksamma och lära sig mer om innan man skaffar hund. T.ex. har man den stora, mysiga schäfern som anses vara en mycket snäll och trygg hund, men har en hel del “prat” och “sång” för sig, vilket kan störa både grannar och familjemedlemmar. Jack Russell hunden är ettrig och full av energi, vilket kräver en hel del av dig som ägare.

Har du hittat en ras du är intresserad av så kan det vara en god idé att testa på hunden genom att t.ex. vara hundvakt eller besöka en kennel.