Hur vet man egentligen att det foder man ger sin hund är av bra kvalité och passar för just din kamrat?

Det första man bör göra när det kommer till hundfoder, är att välja något som kallas för “helfoder”. Om ett foder är ett helfoder eller inte, ser man på märkningen som bör finnas på alla förpackningar, oavsett märke. Helfoder finns för alla typer av åldrar, men även oavsett om man har en lugn eller väldigt aktiv vardag med sin hund.

Fördelen med att välja ett helfoder från start är att hunden får i sig alla det nödvändiga proteiner, mineraler och vitaminer som behövs, utan att man som hundägare behöver tillsätta eller komplettera med andra typer av foder.

Att tro att alla märken är desamma bara för att det sägs innehålla samma mängd näring, är att lura sig själv. Prismässigt varierar fodret rätt ordentligt, men så gör även kvalitén på maten. När man pratar kvalité menar man vanligtvis hur pass näringsrik hundfodret är. Det är dock viktigt att alltid ge rätt volym mat till hunden, för att undvika att hunden får problem med magen eller tarmarna. Ger man alldeles för mycket mat i tro om att hunden får i sig mer näring, kan man istället få en sjuk hund som lider av övervikt.

Vissa hundägare väljer att laga hundmaten själv. Detta är egentligen ingenting som är nödvändigt, då det foder som finns att köpa idag håller en mycket god lägsta nivå. Det kan vara en fin tanke att vilja laga maten själv, men sanningen är att kosten istället kan bli felaktig och att det blir en obalans som gör att hunden inte får i sig all den närig som den behöver.

Vill man ändå laga sin egen hundmat bör man se till att vara ordentligt påläst i ämnet. Här gäller det att veta vilka råvaror man bör använda sig av och exakt hur mineraler och andra vitaminer ska portioneras ut för att det inte ska bli skadligt för hunden. Hundar är komplexa djur och så är även deras foder. Spara dig själv och hunden risken för skador och problem, genom att välja ett foder som redan innehåller allt din hund behöver. Har du svårt att välja rätt brukar man kunna få bra råd och tips i närmaste djurbutik.