Precis som för vilket annat djur (eller människa för den delen) som helst, så finns det många intressanta och roliga fakta som man inte vet om hunden. Vissa har du troligtvis hört om förut, men andra är säkerligen helt nya, även för den mest erfarne hundägaren.

  • Visste du om att hundens nos har ett avtryck som är lika personligt som en människas fingeravtryck. Det finns alltså ingen annan hund än just din, som har det där specifika mönstret på nosen. Härligt!
  • Hundar har olika typer av dialekter som skapas utifrån hur ägaren pratar. Hunden snappar även upp tonläget hos ägaren, för att därefter “tala” med husse eller matte på människans eget sätt.
  • Att hundar är goda sniffare vet nog det allra flesta om, men visste du att hunden har cirka 220 miljoner luktceller, medan människan enbart har 5. Det är inte konstigt att så många människor och karriärer behöver hjälp från hundar i tjänst.
  • Hunden har inte alls ett bra färgseende, men ser färger som gult och blått väldigt bra. Färger som rött och grönt är omöjliga för hunden att se, vilket gör att det kan vara mycket svårt för hunden att urskilja en röd leksak.