Många tror att hundar enbart ser i svart och vitt. Detta stämmer inte, men visst ligger det en sanning i att hunden har ett betydligt sämre färgseende än människor.

Människans ögon är försedda med tre olika typer av “tappar”, som är anledningen till att människan kan se olika färger. Hos hunden finns det dock enbart två tappar och dessa är riktade mot att bara snappa upp gröna och blå färger. För människa ger det oss möjlighet att se alla olika nyanser som finns, eftersom det tre tapparna ser det te grundfärgerna, grönt, blått och rött.

Hunden har ingen dålig syn, människan beräknas dock kunna se ungefär 10 gånger bättre än hunden, men vanligtvis är det färgerna som kan ställa till det för våra fyrfotade vänner. En röd boll på en grön gräsmatta kan vara fruktansvärt svår att upptäcka och blir då näst intill osynlig mot all den gröna färgen, medan den för oss människor istället blir väldigt utstickande och uppenbar.

Vill man underlätta för hunden så bör man köpa leksaker eller filtar som passar hundens syn. Vissa leksaker går ibland i färger som hunden inte ens uppfattar, vilket självklart inte gör leken lika kul och stimulerande.